Huhtikuu tiedote

5.4.2020

TIEDOTE 3.4.2020 VALMIUSLAKI JA POIKKEUSOLOT

Tehy Selänne tiedottaa

 

Tällä hetkellä kuntayhtymämme alueella ei ole epidemiatilanne niin sanotusti vielä päällä mutta työnantaja varautuu epidemiaan ja sen hoitamiseen järjestelemällä töitä ja tekemällä muutoksia palvelujen tarjontaan ja henkilöstön riittävyyteen sitä hetkeä varten kun tilanne realisoituu epidemian osalta tänne alueelle.

 

Varautuminen on työnantajan normaalitoimintaa. Monenlaisia kysymyksiä on ilmassa liittyen valmiuslakiin, poikkeusoloihin ja työvelvoitteeseen. Sivusto www.tehy.fi/korona kannattaa lukea ja sieltä löytyy eri aihealueista UKK (usein kysytyt kysymykset) ,ohjeet päivittyvät tiheästi. Seuraa sivustoa.

 

Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä luottamusmiehiimme jos on epäselvää käytännöissä liittyen työsuhteenehtoihin. Työsuojelu ja työturvallisuusasioissa (esim. suojainten saatavuus ja ohjeistukset) ota yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun.

 

Näinä poikkeuksellisina aikoina meiltä löytyy varmasti joustavuutta, mutta muistetaan pitää myös huolta omasta jaksamisesta. Tuodaan selkeästi esille esimiehille jos muuttuviin tilanteisiin tai työtehtäviin liittyy huolta, riittämätöntä perehdytystä tai ei ole riittävää osaamista suunniteltuun uuteen tehtävään.

 

POIKKEUSOLOIHIN LIITTYVIÄ KÄSITTEITÄ JA OHJEITA:

 

Työvelvoite: kyseessä työvoimaviranomaisen määräys terveydenhuollon ammattilaiselle epidemian aikana. Työmääräys voi tulla mille tahansa työnantajalle. Työvelvoitetta ei ole oman työnantajamme määräykset eikä siis meidän työnantajamme ohjeistukset perustu työvelvoitteeseen. Oma työnantaja ei voi antaa työveloite määräystä esim. toiselle työnantajalle.

 

Valmiuslaki:

- Lain käyttöönottoasetukset mahdollistavat esimerkiksi ylityön teettämisen ja vuosilomien perumisen. Työnantaja saa turvautua näihin toimenpiteisiin vain, jos tarvitsee työvoimaa koronaepidemian vuoksi. Jos koronaepidemia ei tällä hetkellä vaikuta työnantajan toiminnassa, ei poikkeussäädöksiä voi soveltaa. Varautuminen ja valmistelu ei ole tällainen peruste vaan peruste on työvoimapula niissä tilanteissa missä henkilöstöä sairaana runsaasti epidemian takia tai yksikössä lisääntynyt työvoiman tarve epidemian vuoksi.

 

- Työnantajat voivat poiketa vain asetuksessa mainitulla tavalla palvelussuhteen ehdoista, jotka liittyvät työaikaan, vuosilomaan tai irtisanomisaikaan. Muut KVTES:n ehdot ovat voimassa valmiuslaista ja poikkeustilasta huolimatta.

 

- Vahvistettuja vuosilomia ei voi perua ilman työntekijän suostumusta ja vuosilomia tulee vahvistaa kvtes määräysten mukaisesti kunnes valmiuslain edellytykset realisoituvat alueellamme. Jokainen joutuu kuitenkin varautumaan vuosiloman peruuntumiseen tai keskeytymiseen valmiuslain nojalla jos epidemiatilanne muuttuu.

 

Työnantaja valmistautuu tehtäväsiirroilla lisäämään resursseja epidemian ajalle:

 

- Työnantaja voi käyttää KVTES määräystä tilapäisestä tehtäväsiirrosta 8 viikoksi kerrallaan jos työntekijällä koulutus ja työkokemus soveltuvat uuteen tehtävään. Tämä määräys on ihan normaalioloissakin mahdollista käyttää. (KVTES I luku 10§)

 

- KVTES:n mukaan palkka säilyy entisenä tilapaisen siirron aikana jos uuden tehtävän tehtäväkohtainen palkka on alempi kuin nykyinen, tehtäväkohtainen palkka nousee heti tehtävän alusta asti jos uusi tehtäväkohtainen palkka on korkeampi kuin nykyinen palkka. (KVTES II luku 10§)

 

- Tällaisen tilapäisen tehtäväsiirron myötä EI TARVITSE kirjoittaa uusia työsopimuksia, ei hakea palkatonta työvapaata omasta tehtävästä tms. Jos uutta työsopimusta tarjotaan tilapäisen siirron vuoksi, eikä halua sitä allekirjoittaa, perusteluna työnantajalle voi käyttää: ” En kieltäydy työstä mutta Tehyn ohjeisiin viitaten en suostu allekirjoittamaan uutta työsopimusta”. HUOMIO: meidän työnantajamme ei ole tällaista uuden työsopimuksen allekirjoituskäytäntöä ottanut käyttöönsä.

 

- Työnantajan tulee antaa tilapäisestä siirrosta määräys. Jos omalla suostumuksella siirtyy toisiin tehtäviin- palkan määräytyminen poikkeaa edellisestä. Kysy neuvoa luottamusmieheltä tarvittaessa.

 

- Pyytämällä mahdollinen siirtomääräys kirjallisena (sähköposti, muu tiedoksi antolappu tms), ei jää kummallekkaan osapuolelle epäselväksi miten menevät matkakorvauskäytännöt, siirron kesto ja se mihin siirtomääräys perustuu.

 

Muuta:

- työvuoroluettelot: noudatetaan kvtes määräyksiä eli työvuoroluettelon muutoksiin edellytetään entiseen tapaan työntekijän suostumusta. Ylityöhön voi esimies määrätä jos epidemia on alueellamme akutisoitunut ja/tai työvoimapula johtuu useamman työntekijän sairastumisesta epidemian johdosta.

 

- työnantajan tulee aina kuulla työntekijää jos se määrää työntekijän muuhun kuin tämän työsopimuksen mukaiseen työhön. Voit pyytää aina neuvoa tällaisiin tilanteisiin luottamusmieheltä. Näitä tilanteita voivat olla myös tilapäiset siirrot kvtes:n mukaan joissa tehtävä ei ole oman työsopimuksen mukainen.

 

- Hälytysrahasopimus on voimassa ihan normaalein kriteerein ja ylityöstä maksetaan ylityökorvaukset kvtes:n mukaisesti. Työnantajan henkilöstöhallinnon ohjeissa oleva, äkilliseen sijaistamiseen toisella paikkakunnalla liittyvät ehdot (max 6 vko:n ajan) ovat voimassa edelleen.

https://ao716.tehy.fi sivulta löydät luottamusmiesten yhteystiedot

 

Tsemppiä kevääseen kaikkiin työyksiköihin

T: Tehy Selänteen ao hallitus ja luottamusmiehet